Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Liikelahjat

Mainokset televisiossa, bannerit internetissä ja osallistuminen sosiaaliseen mediaan, jokainen näistä saattaa onnistuessaan lisätä yrityksen myyntiä ja nostaa imagoa. Kaikki näistä ovat hyviä markkinointikanavia, mutta niiden vaikutus on useinkin vain hetkellinen. Näinä hektisinä sähköisen viestinnän aikoina osa yrityksistä saattaa jopa unohtaa että on olemassa mahdollisuus hyödyntää sellaistakin viestintävälinettä joka on konkreettinen ja pitkäikäinen, nimittäin liikelahjoja.

Liikelahjojen idea on varsin yksinkertainen, yritys jakaa niitä vanhoille asiakkailleen, potentiaalisille uusille asiakkaille, sekä messuilla haluamilleen sidosryhmille. Tällöin liikelahjoilla on kolme tarkoitusta; vahvistaa jo olemassa olevaa asiakassuhdetta (mikä edesauttaa puskaradion positiivisia vaikutuksia), antaa yrityksestä myönteinen mielikuva mahdollisten tulevien asiakkaiden piirissä ja samalla muistuttaa heitä yrityksen olemassaolosta, sekä toimia ihan konkreettisena mainoksena, etenkin mikäli lahja on jotain mitä lahjan saaja saattaa kantaa julkisella paikalla siten, että yrityksen nimi ja/tai logo näkyy ihmisille.

 

Liikelahjaa valitessa kannattaa pohtia sitä, millaista viestiä yritys haluaa itsestään antaa. Elegantti, kallis lahja antaa ihan eri vaikutelman kuin vaikkapa logolla varustetut ilmapallot. On myös hyvä olla itse selvillä siitä mitä liikelahjalla tavoittelee. Esimerkiksi USB-muistitikku saattaa tehdä asiakkaaseen paljon paremman vaikutuksen kuin jokin halvempi ja perinteisempi liikelahja, mutta toisaalta mainospipon kanssa lahjan saaja saattaa käydä ties missä ja samalla mainostaa yritystä.

 

Internetin aikana sopivan liikelahjan etsiminen on helppoa kun voi selata niihin erikoistuneiden verkkokauppojen valikoimaa. Hyvä valikoima löytyy vaikkapa suomalaiselta Axon Profililta. Tällaiset liikelahjoja myyvät yritykset voivat yleensä myös tarvittaessa auttaa sopivan liikelahjan valitsemiseen, sillä joskus valinnan tekeminen voi tuntua hankalalta jos ei ole ihan varma siitä millaista viestiä mikäkin tuote mahdollisesti antaa.

 

Liikelahjojen käyttö on hyvin vanha keksintö, mutta sähköisen viestinnän suosion noustessa, liikelahjojen arvostus yritysten keskuudessa väheni. Sittemmin liikelahjat ovat kuitenkin saaneet ansaitsemansa arvostuksen takaisin ja ne ovat tärkeä teema jo ihan Messukeskuksen Bisnespäivilläkin. Liikelahjojen palaaminen takaisin myynninedistämisen työkaluksi johtuu suurelta osin siitä että niitä on alettu käyttää harkitusti ja strategisesti, eikä enää rihkamana joita syydetään asiakkaille tarkoituksettomasti.

 

Yleisesti on huomattavissa että asiakkaat monesti arvostavat annettua liikelahjaa enemmän, kuin lahjan arvoista alennusta tuotteesta ja onhan se toki eri asia saada käsiinsä jokin ihan oikea esine, joka saattaa kulkea mukana vuosia.