Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Rock ei kuole koskaan

Rock on laaja käsite ja se, mikä mielletään rockiksi, riippuu aina ihmisestä. Toisille lähes kaikki hiukankin menevämpi musa on rockia, kun toiset mieltävät todelliseksi genreksi vain tiettyjen yhtyeiden tiukan tyylin.

Mitä tyylisuunta sitten onkaan puhtaimmillaan – pään mossausta, raspiääniä, hurjia ja nopeita kitarasooloja sekä hikeä ja ikimuistoisia keikkoja. Rock on näitä asioita, kaikkea sitä ja vielä vähän enemmin.

Rock-musiikin kehittymisen kultavuosien voidaan sanoa ajoittuvan 70-80-luvuille, aikaan purkkapopin ja digitaalisen musiikin välille. Tuolloin puhuivat kitarat ja karskit rockkukot, syntikkapopin vuoro tuli myöhemmin. Rockia soitettiin toki aiemmillakin vuosikymmenillä, mutta koko kansalle kuuluva tyylilaji siitä tuli vasta myöhemmin.

Rockin suurimmat tähdet

Rockin suurimmat nimet ovat aina vieneet musiikkia tiellään eteenpäin sekoittaen eri tyylilajeja, tuomalla musiikkiin latauksen energiaa ja jotain uutta. Suurimmat nimet riippuvat nimeäjästä, mutta ainakin seuraavat bändit ovat jättäneet musiikkiin lähtemättömät jäljet:

  • Guns N’ Roses
  • Motörhead
  • Metallica
  • Rolling Stones
  • Pink Floyd
  • Scorpions

Monet näistä kokoonpanoista kiersivät tiuhaan tahtiin lavoja erityisesti 80-luvun lopussa ja 90-luvun taitteessa. Sen jälkeen rockin rinnalle nousi teknopoppi ja pian myös netti, joka mullisti myös musiikin kuuntelemisen. Internet ei ole kuitenkaan poistanut rockin suosiota eikä keikkailukaan ole loppunut. Musiikkiin kuuluu tietty vuorovaikutus, joka on parhaimmillaan sähköiseksi latautunut tunnelma oman lempipumpun konsertissa, muiden saman henkisten keskellä, kun jokainen tuntuu osaavan bändin hittibiisien sanat ulkoa.

Musiikki elää ja muuttuu

Osa rockin kukoista on siirtynyt viime aikoina ajasta ikuisuuteen, niistä yksi oli rockin todellinen pitkän linjan puurtaja, Motörheadin Lemmy Kilmister. Kokoisensa aukon jättänyt Kilmister vei mennessään myös Motörheadin, mutta legenda ei sammu. Bändin 40 vuoden taukoamaton keikkailu ja levytysputki ei unohdu ja yksi merkkipaalu oli NetEntin luoma kunnianosoitus yhtyeen puolesta, kun se julkaisi kolikkopelin.

Motörheadin lisäksi jokaisella bändillä on aikansa ja hetkensä, se ei kuitenkaan tarkoita niiden perinnön katoamista, sillä aika ajoittain nostalgiapläjäys tuo ne takaisin suosioon. Jokaisella yhtyeellä on oma kannattajakuntansa, johon eivät muotivirtaukset musiikkimaailmassa vaikuta.