Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Musiikin jakelukanavat digiaikana

Musiikin julkaisu 2010-luvulla on helpompaa kuin koskaan aiemmin. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että kukaan välttämättä vielä kuuntelisi julkaistua musiikkia, mutta mahdollisuus siihen on helpompi saavuttaa. Äänilevy ei ehkä ole kuollut tai jäänyt historiaan, mutta artistien unelma ei ole enää välttämättä levytyssopimuksen saavuttaminen, kuten vielä kymmenisen vuotta sitten. Julkaistun musiikin ei myöskään enää niin vahvasti mielletä tarkoittavan paria singleä ja yhtä albumikokonaisuutta parin vuoden välein per artisti. Digitaalinen aikakausi on muuttanut ajatteluamme enemmänkin singlepainotteiseksi.music-usb

Yksittäiset kappaleet määrittävät artistia entistä enemmän

Digitaaliset jakelukanavat ovat jo täyttä arkipäivää. Kuka tahansa voi laittaa musiikkiaan Soundcloudin kaltaisiin palveluihin ja kuka tahansa voi kuunnella sitä ilmaiseksi. Spotify, Deezer, Apple Music ja Google Play Music puolestaan toimivat kuukausiveloituksen perusteella. Noin kymmenen euron kuukausimaksulla saa streamata musiikkia todella laajoista valikoimista.Kilpailu on todella ankaraa. Esimerkiksi lanseerausvaiheessa vuonna 2015 Apple Music tarjosi jopa kolmen kuukauden ilmaista kokeilujaksoa. Tidal-streamauspalvelun valttina oli puolestaan yksinoikeus Beyoncén uuteen, huhtikuussa 2016 julkaistuun Lemonade-albumiin. Asiaan tietysti vaikutti se, että Beyoncélla itse omistaa osan Tidalista.Moni artisti tunnetusti on pitänyt tuotantonsa näiden palveluiden ulkopuolella. Metallica kävi oikeutta jo vuonna 2000 Napster-palvelua vastaan. Napster on sittemmin tehnyt paluun laillisena palveluna, mutta Metallicaa ei vieläkään suoratoistona saa. Myös Beatlesin tuotanto oli pitkään streamauksen tavoittamattomissa, mutta ruotsalaistaustainen Spotify sai liverpoolilaisnelikon albumit palveluunsa jouluaattona 2015. Luonnollisestikin ne nousivat heti Spotify-listojen kärkeen. Jotakin näiden palveluiden asemasta kertoo varmasti sekin, että niiden kautta tehdyt soitot lasketaan nykyään mukaan koostettaessa Suomen virallista albumi- ja singlelistaa.

Tikulla musiikkia sinnekin, minne WiFi ei yllä

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on julkaista musiikia USB-tikulla. Tällöin musiikkia ostava kuluttaja saa fyysisen tallenteen, mutta samalla myös musiikin digitaalisessa muodossa. USB-medioita osaavat sitä paitsi toistaa suoraan todella monet soittimet.Monen DJ:n urakkaa tämä formaatti ainakin helpottaa. Kustannuksetkaan eivät enää ole merkittävän suuria tikkujen teettämisen suhteen. Muun muassa Lady Gaga on julkaissut albuminsa alusta asti USB-tikuilla, jotka on vieläpä muotoiltu pienoisfiguureiksi tähdestä itsestään. USB-albumit antavatkin mielikuvitukselle kosolti tilaa!